Over de Veiling met een Missie, een stukje historie

Sinds 1974 wordt jaarlijks de Zoeterwoudse Veiling met een Missie gehouden tijdens het laatste weekend van oktober.

Dit jaar zal de 47e editie wederom een online veiling zijn. De 1,5 meter maatregel is verlaten. Toch is Nederland nog niet van de maatregelen af. Omdat we niemand willen uitsluiten is er ook dit jaar gekozen voor een Online Veiling.

De veilingopbrengst wordt besteed in werkgebieden waar inwoners uit Zoeterwoude actief zijn, onder meer in Brazilië, India, Malawi, Indonesië en Tanzania. Steeds meer Zoeterwoudenaren gaan aan de slag bij hulporganisaties die zich wereldwijd inzetten om opvang, gezondheidszorg en onderwijs te verbeteren.

Het doel is gemeenschappelijk: de medemens een paar stappen vooruit helpen.

De gehele opbrengst van de veiling gaat naar het goede doel. Er blijft niets aan de strijkstok hangen!

De Historie van de Missieveiling.

Zoals in die tijd gebruikelijk ging er ook in Zoeterwoude vanuit de grote katholieke gezinnen menig zoon of dochter het klooster in of naar het seminarie om priester te worden. En velen van hen werden door hun orde uitgezonden naar de Derde Wereld, om het geloof te verspreiden en bij te dragen aan de armoede in de wereld.
Deze uitgezonden mensen met een missie, de missionarissen en missiezusters, deden regelmatig een beroep op hun familie en hun thuisfront om een bijdrage te leveren in hun streven een beter leven te realiseren voor de minst bedeelden van hun verre parochies.
Al sinds de jaren 60 was er in Zoeterwoude een werkgroep Missie en Ontwikkelingshulp.
In samenspraak met de deken en de aanwezige pastoors en kapelaans organiseerden zij jaarlijks een collecte voor de missionarissen en andere activiteiten om zoveel mogelijk geld in te kunnen zamelen.
In 1971 begon deze werkgroep met het versturen van een nieuwsbrief aan de toenmalige missiegebieden. Dit leverde vele reacties op en door deze brieven en beschrijvingen van de armoe kwam de werkgroep in 1975 op het idee om meer te doen dan alleen maar een jaarlijkse collecte en het versturen van een nieuwsbrief.  Eind jaren zestig was er al eens een  kerkeveiling gehouden om in de kosten van de herbouw van de afgebrande Sint Jan’s kerk  bij te kunnen dragen. Deze kerkeveiling was een groot succes en in 1975 besloot de toenmalige werkgroep missie en ontwikkeling onder leiding van hun nieuwe voorzitter de heer Koos Paardekooper om een veiling te organiseren voor de Zoeterwoudse missionarissen.
Op dat moment had Zoeterwoude  11 dorpelingen die in de “missie” werkzaam waren:
Pater Jo Bosman, Bandung,Indonesië
Pater Bavo van der Ham, Indonesië
Pater Jan Rekelhof, Kameroen, West Afrika
Pater Leen van der Salm, Mbale, Uganda
Pater Antoon Vaneman, West Pakistan
Pater Han Vaneman, Uganda
Pater Joop Vaneman, Maleisie
Pater C. Boer, Indonesie (werkzaam in het gebied van Simon Schuur †1971)
Broeder Simon Mulder, Kenia
Pater Jan van der Salm, Maleisie
Pater Jan Schuur, Brazilië

Meer lezen over de historie? Dat kan hier: http://www.missieveiling-zoeterwoude.nl/historie.html

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.